ZIP- ja CAB-tiedostojen näkyminen kansioina

Uudemmat Windowsit näyttävät pakatut ZIP- ja CAB-tiedostot kansioina. Peruskäyttäjille tämä on yleensä helpotus tai ainakin harmitonta, mutta raskassarjalaiset kokevat kansionäkymän usein todellisena riesana. Onneksi ominaisuutta pystyy kuitenkin hallitsemaan itse. Kunkin kohdan alla on kehystettynä teksti, jonka voit tallentaa tekstitiedostona nimellä valitsemasinimi.reg ja sen jälkeen tuplanapauttaa tallentamaasi tiedostoa tehdäksesi asetusmuutoksen. Tietokone tulee käynnistää uudelleen muutosten jälkeen, jotta muutokset astuisivat voimaan.

Vastuuvapauslausekkeena sanottakoon, että rekisterien peukalointi tapahtuu aina omalla vastuulla ja ”tumpulointi” johtaa nopeasti Windowsin uudelleenasennukseen.

Estä ZIP-tiedostojen kansionäkymä:

Windows Registry Editor Version 5.00 [-HKEY_CLASSES_ROOT\CompressedFolder\CLSID] [-HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.zip\CLSID]

Salli ZIP-tiedostojen kansionäkymä:

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\CompressedFolder\CLSID] @="{E88DCCE0-B7B3-11d1-A9F0-00AA0060FA31}" [HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.zip\CLSID] @="{E88DCCE0-B7B3-11d1-A9F0-00AA0060FA31}"

Estä CAB-tiedostojen kansionäkymä:

Windows Registry Editor Version 5.00 [-HKEY_CLASSES_ROOT\CABFolder\CLSID] [-HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.cab\CLSID]

Salli CAB-tiedostojen kansionäkymä:

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\CABFolder\CLSID] @="{0CD7A5C0-9F37-11CE-AE65-08002B2E1262}" [HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.cab\CLSID] @="{0CD7A5C0-9F37-11CE-AE65-08002B2E1262}"

Windows ja puskuroidut esikatselukuvat

Windows tallentaa jokaisesta kuvatiedostosta erillisen esikatseluversion, mikä sekä vie levytilaa että hidastaa muuten nopeaa konetta. Ominaisuuden saa toki pois päältäkin:

  1. Kirjaudu sisään järjestelmänvalvojana
  2. Paina Windows-R (suorita-ikkuna avautuu). Kirjoita gpedit.msc ja klikkaa OK, jolloin Paikallinen ryhmäkäytäntöeditori avautuu.
  3. Avaa Käyttäjäasetukset > Hallintamallit > Windowsin osat > Resurssienhallinta.
  4. Tuplanapauta kohtaa ”Poista käytöstä piilotetuissa Thumbs.db-tiedostoissa olevien pikkukuvien tallennus välimuistiin”
  5. Oletus on ”Ei käytössä” eli käyttöjärjestelmä päättää. ”Käytössä” estää esikatselukuvien luomisen ja ”Ei käytössä” määrää luomaan ne. Valinnan tehtyäsi klikkaa OK ja sulje sitten aiemmin avaamasi ikkuna.

Tämä ohje on Windows 7:lle, mutta myös Vista, 8 ja 10 toimivat samalla periaatteella.

Isoveli valvoo, osa II

En voi kuin pyöritellä silmiäni luettuani Digitodayn artikkelin Windows 10:n päivityksistä. Isoveli valvoo jälleen ja entistä vahvemmin, sillä uuden Windowsin asennuksen oletusasetukset ovat vähintäänkin mielenkiintoiset: ellei käyttäjä erikseen kiellä, esimerkiksi käyttäjän kirjoittama teksti lähetetään suoraan Microsoftille. Lisäksi Microsoft kerää ”diagnostiikka- ja käyttötietoja”, mikä sisältää mm. käyttökerran keston, koneeseen asennetut sovellukset ja niiden käytön sekä tietoja laitteistosta. Mieltä ei myöskään ilahduta se, että häiriötilanteen sattuessa uusi Windows saattaa lähettää Microsoftille osia tiedostoista, joita ongelman ilmetessä käsiteltiin.

Oletusarvoisesti hyväksyttyjä ovat myös kohdennettu mainonta sekä salasanojen synkronointi pilveen. Lisäksi Edge-selain – joka asettaa itsensä oletukseksi asennuksen yhteydessä – sekä OneNote saavat käyttöoikeuden laitteen kameraan. Mikrofonin käyttöoikeuskin tipahtaa Edgelle ja Xbox-sovellukselle ihan automaattisesti.

Näin kerättyihin tietoihin pääsevät käsiksi paitsi itse Microsoft, myös sen alihankkijat ja muut sidosryhmät!

Puhelimet ovat tätä harrastaneet ennenkin, mutta nyt PC-maailmakin pääsee suuressa mittakaavassa urkinnan kohteeksi.

Alkuperäinen artikkeli

Isoveli valvoo

Olen joskus lukenut George Orwellin romaanin ”Vuonna 1984” ja isoveli valvoo -ajatus tulee väkisinkin mieleen, kun seuraa internetjättien puuhia. Digitoday kertoi eilen Googlen julkistaneen uuden Your Timeline -ominaisuuden, joka sijoittaa käyttäjän liikkeet kartalle. Tähän tietystikin tarvitaan sijaintitietoja.

Sijaintitietojen keräämiseen toki tarvitaan käyttäjän lupa. Hupaisaa tässä kuitenkin on se. että Google oletusarvoisesti antaa tämän luvan käyttäjän puolesta ja käyttäjän pitää osata käydä palvelun asetuksissa peruuttamassa se, ellei halua tietoja kerättävän. En voi sanoa olevani erityisen ilahtunut tästä kehityssuunnasta.

Linkki alkuperäiseen uutiseen

Maailman suurin tietoturvariski?

Digitoday toi esiin hyvän huomion tietoturvasta: jos jo yksittäisten yritysten tiedot ovat hakkeroimisen arvoisia, miten mittaamattoman arvokas tietovarasto onkaan NSA:lla oleva läjä tietokantoja, joihin on keskitetysti koottu maailman internetjättien tiedot.

Artikkeli aiheesta kannattaa käydä lukemassa täältä