Valikko Sulje

Facebook-huijauksia enemmän kuin ehtii edes lukemaan…

Facebookissa liikkuu aina vain enemmän huijauspäivityksiä. Milloin on tarjolla uusi iPhone tai Samsungin luksusmalli eurolla, välillä jaetaan myös ilmaisia tankkauksia kuukaudeksi tai – kuten viimeksi – ilmainen pääsy nettikasinoon. Näitä kaikkia yhdistää yksi tekijä: jossain kohtaa pyydetään pankkitunnuksia joko käyttäjän tunnistamiseksi tai nimellisen toimitusmaksun maksamiseksi. Vaihtoehtoisesti näihin palkintoihin käsiksi pääseminen voi myös edellyttää luottokortin tietojen antamista.

Tässä kohtaa hälytyskellojen pitäisi soida jokaisella valveutuneella kansalaisella. Ensinnäkin on hyvin mahdollista, yleensä jopa todennäköistä, että kyseinen Facebook-käyttäjätili on kaapattu ja sitä käytetään näiden huijausten levittämiseen. Vaikkei näin olisikaan ja palveluntarjoaja olisi jopa rehellinenkin, pankkitunnuksilla tunnistautumalla luovutat silti virallisen nimesi ja sosiaaliturvatunnuksesi tarjoajalle etkä voi mitenkään tietää, mihin niitä käytetään. Lisäksi sinun pitäisi olla varma siitä, että tieto todella kulkee pankkisi kautta (käsi sydämelle, osaatko oikeasti varmistua asiasta) ja ellei niin ole, on tietojen kyselijällä jo hallussaan myös osoitteesi, sähköpostiosoitteesi, tiliesi saldotiedot, ehkä vakuutustietosi ja ties mitä muuta…

Kaiken huipuksi – mikäli ”palvelu” pyytää toistakin tunnuslukua, voit sen annettuasi jo käytännössä hyvästellä mahdollisesti tililläsi olevat säästösikin.