Valikko Sulje

Huijauspuheluja

Iltalehti ja YLE uutisoivat taas päätään nostavasta huijauspuheluiden aallosta. Ulkomaisesta numerosta voi tulla puhelu, joka hälyttää niin lyhyen aikaa, ettei siihen ehdi vastaamaan.

Tavoitteena onkin saada puhelun vastaanottaja soittamaan takaisin. Puhelut tulevat EU:n ulkopuolelta eli soitto niihin maksaa omista makutottumuksista riippuen joko maltaita tai mansikoita meille kotimaamme lähes ilmaisiin puheluihin tottuneille. Itseänikin on yritetty houkutella soittamaan Tunisiaan (ainoastaan 1,20-1,40€ minuutilta), mutta osa ”häläreistä” tulee satelliittipuhelimista (numeron alku +881 tai +882) ja silloin minuuttitaksassa onkin jo kaksi numeroa ennen pilkkua.

Mikä motivoi tällaisiin puheluihin? Tietysti raha, sillä puhelu kuitenkin reitittyy monen maan ja ainakin yhtä monen operaattorin kautta ja soittajalla mitä todennäköisimmin on sopimus provisiosta ainakin yhden ketjussa olevan operaattorin kanssa. Toisin sanottuna kun uhri saadaan soittamaan, häntä pyritään pitämään ”linjalla” niin kauan kuin mahdollista ja jokainen sekunti tuottaa rahaa myös huijarille.

Jos olet nopea ja onnistutkin vastaamaan puheluun, ei hätää, sillä soittajahan on se joka maksaa. Silloin huijarin kassavirta kääntyykin negatiiviseksi ja soittajalla on todennäköisesti hyvin kiire lopettaa puhelu.

Lisää luettavaa aiheesta löytyy myös Viestintäviraston jo pari vuotta vanhasta mutta edelleen ajankohtaisesta artikkelista.