Valikko Sulje

Hyvää halvalla?

Digitoday.fi uutisoi vuoden ensimmäisen neljänneksen PC-myynnin notkahtaneen 14 (IDC) tai 11,2 (Gartner) prosenttia vuoden takaisesta. Gartnerin mukaan laitteita toimitettiin tarkastelujaksolla alle 80 miljoonaa kappaletta, mikä vastaa vuoden 2009 toisen neljänneksen lukuja.

Analyytikkojen mukaan syynä pudotukseen on tabletteihin ja älypuhelimiin liittyvä kiinnostus, mikä syö markkinoita perinteisiltä PC-laitteilta. IDC oli jo valmiiksi pessimistinen 7,7 prosentin laskuennusteellaan, mutta toteutuma oli varsinkin kuluttajamarkkinoilla todella heikko. Artikkeli toteaakin romahduksen olleen pahin lähes kahteenkymmeneen vuoteen. Hupaisana sivujuonteena tässä on vielä se, että varsinkin Applen PC-myynti kilpailee kuluttajien rahoista käytännössä pelkästään saman talon toisen tuotteen, iPadin, kanssa.

Toisena syynä romahdukselle pidetään Windows 8:n tuloa markkinoille. ”Kasin” saama vastaanotto on ollut hyvin ristiriitainen ja oman kokemukseni perusteella sen kannattajat löytyvät pääsääntöisesti niistä, joille puhelimen merkitys työkaluna on tietokonetta suurempi. Olen käyttänyt Windowseja versiosta 2.1 alkaen ja uudet julkaisut ovat tähän saakka tuoneet ahaa-elämyksiä, mutta ensikontakti kahdeksikon kanssa tuotti alkuhämmennyksen jälkeen vain liudan miksi-kysymyksiä. Makuasia, mutta itse käytän tietokonetta tietokoneena ja Windows 8 on luonteeltaan mobiilikäyttöjärjestelmä, mikä ei suurelle joukolle PC-käyttäjiä tuo mitään lisäarvoa. Väkisinkin tulin itse vertailleeksi W8-käyttöä PC:llä siihen, että hoitaisin autolla ajamisen nuolinäppäimillä 80-luvun autopelien tapaan – kyllä se onnistuu, mutta parempiakin tapoja on olemassa, ja kuitenkin se joystick ja myöhemmin rattiohjain tuli hankittua.

Positiivista tässä on se, että romahdus voi saada PC-koneiden hinnat laskemaan huomattavasti. Eihän siitä mitään hyötyä iPhone-kansalle ole, mutta allekirjoittanut ja lukuisat muut PC-käyttäjät saattavat saada lähiaikoina mahdollisuuden päivittää rautapuolta huomattavasti edullisemmin laitevalmistajien joutuessa tyhjentämään varastojaan hinnalla millä hyvänsä.

Alkuperäinen artikkeli digitoday.fi -palvelussa